Alles dat je moet weten over Waterpokken

Waterpokken

Waterpokken is waarschijnlijk een van de bekendste en meest voorkomende kinderziektes. Waterpokken is eigenlijk een virus dat gemakkelijk kan worden overgedragen door aanhoesten of lichamelijk contact. Gelukkig kun je het maar 1 keer krijgen. De meeste kinderen zijn tussen de 2 en 8 jaar als ze de ziekte krijgen. De mogelijke symptomen zijn koorts, keelpijn, jeuk en de meest duidelijke; de herkenbare rode vlekjes over het hele lichaam.

Zeer besmettelijk

De waterpokken zijn ontzetten besmettelijk. De ziekte is lastig te voorkomen omdat de ziekte al besmettelijk is, voordat de eerste symptomen zichtbaar zijn. De ziekte heeft een incubatietijd van ongeveer 2 tot 3 weken maar is pas 1 tot 2 dagen voordat de rode vlekjes verschijnen besmettelijk. Als een kind op de crèche dus waterpokken heeft, is de kans enorm groot dat je te laat bent en dat jouw kind het ook krijgt.

Symptomen

Een van de eerste symptomen is dat je kindje of baby’tje zich niet lekker voelt. Dat kan betekenen dat hij erg ‘hangerig’ is, geen trek heeft in eten of koorts en keelpijn heeft. Dat zijn natuurlijk vrij algemene symptomen waardoor een nauwkeurige vroege diagnose lastig is. Zodra de rode vlekjes zichtbaar beginnen te worden, is het natuurlijk direct duidelijk dat je kindje de waterpokken heeft. De rode vlekjes drogen op en verdwijnen maar er ontstaan ook voortdurend nieuwe vlekjes. De rode blaasjes kunnen heel erg jeuken. Bij kinderen die 2 jaar of ouder zijn, wordt vaak menhtholpoeder gebruikt. Bij jongere baby’tje is het belangrijk om de luiers vaak te verschonen zodat de blaasjes schoon blijven. Daarnaast is het voor je kindje fijn om zachte, losse katoenen kleding te dragen.

Huisarts

Als de symptomen als hoge koorts en keelpijn zeer ernstig worden, is het belangrijk om direct contact op te nemen met de huisarts. Ook als je baby jonger is dan 3 maanden en al de waterpokken heeft moet je direct naar de huisarts. De ziekte kan dan namelijk ernstiger zijn. Dat komt vaak voor als de moeder nooit waterpokken heeft gehad. De baby heeft dan namelijk helemaal geen antistoffen van de moeder meegekregen. Voor meer informatie over de waterpokken kun je op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mileu terecht.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *