Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat kost het om te bevallen in Geboortecentrum Woerden?

De kosten voor een bevalling in het Geboortecentrum Woerden zijn hetzelfde als voor een poliklinische bevalling. Of deze volledig vergoed wordt of dat je een eigen bijdrage zult moeten betalen is afhankelijk van je polis en zal je dus na moeten vragen bij je verzekeringsmaatschappij. De wettelijke eigen bijdrage voor 2016 is vastgesteld op:

€ 333,43.

Niet verzekerden betalen € 538,46 voor een bevalling in het Geboortecentrum Woerden. Dit is een vast bedrag, ongeacht de verblijfsduur.

Moet ik me van tevoren inschrijven of aanmelden?

Neen. In principe kun je nog tijdens de bevalling beslissen waar je wilt bevallen. Tijdens de bevalling belt je verloskundige met het geboortecentrum om jullie komst aan te kondigen. Je kunt dus tijdens je bevalling alsnog besluiten om de bevalling thuis af te maken.

Kan ik ook in een medische verloskamer bevallen?

Neen. Alleen zwangeren met een medische indicatie bevallen onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog in een medische verloskamer.

Wat gebeurt er bij een complicatie?

Een verloskundige kan veel complicaties zelfstandig oplossen, zowel thuis als in het geboortecentrum. Indien de verloskundige de hulp nodig heeft van een gynaecoloog wordt de bevalling verder voortgezet in een medische verloskamer. Je wordt dan intern verplaatst naar het ziekenhuis.

Mag ik iedereen meenemen tijdens mijn bevalling?

In principe mag je meenemen wie je wilt. Het is immers jouw bevalling. Hou er wel rekening mee dat de ruimte in de verlossuites beperkt is. Bovendien is bij een bevalling heel belangrijk dat er weinig afleiding is. Veel gepraat en drukte kunnen de bevalling vertragen waardoor er meer kans is op complicaties. Daarom raden wij aan in de bevalkamer zelf niet meer dan twee mensen mee te nemen. Bijvoorbeeld je partner en je beste vriendin, zus of moeder. Andere familie en vrienden kunnen wel mee komen naar het geboortecentrum. Zij kunnen wachten in de Serre, een aantrekkelijke familiekamer met TV en Internet. Een van beide ‘bevallingspartners’ kan dan regelmatig verslag komen uitbrengen. Of de bevallingspartners kunnen elkaar afwisselen. Na de bevalling kan iedereen je natuurlijk wel tegelijk komen feliciteren als je dat wilt.

Mogen mijn andere kinderen ook mee?

Ook hier geldt: het is jouw bevalling, dus als jij dat wilt, kan dat. Voor de meeste kinderen is een bevallingen echter nogal ingrijpend, vooral omdat je weinig aandacht voor ze kunt hebben. Net als bij een thuisbevalling is het dan raadzaam dat er iemand speciaal voor ze meekomt. Zo kan je partner zich ook even helemaal op jou en de nieuwe baby richten.

Mag mijn hond ook mee?

Neen. Huisdieren zijn niet toegestaan in het Geboortecentrum Woerden.