Waar bevallen?

Waar wil jij bevallen?

Gezond zwanger

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Elke gezonde zwangere mag zelf kiezen of zij thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Een gezonde zwangere is elke zwangere die voor de zwangerschap en bevalling begeleid wordt door een verloskundige.

Thuis bevallen

Begeleid je verloskunde je op het einde van je zwangerschap nog steeds, dan ben je gezond zwanger. Er is dan een kleine kans op complicaties bij de bevalling. In het algemeen kun je in dat geval best thuis bevallen. De verloskundige komt hiervoor thuis. Op het einde komt er ook nog een kraamverzorgende om te helpen met de geboorte en de eerste uren daarna. Als er tijdens de bevalling toch een probleem ontstaat, kun je alsnog heel rustig naar het ziekenhuis gaan. Op dat moment wordt de bevalling verder medisch begeleid. De baby wordt dan in het ziekenhuis geboren.

Poliklinische bevalling

Een bevalling zonder medische indicatie in het ziekenhuis noemen we een poliklinische bevalling.

Als je niet thuis kunt of wilt bevallen, bijvoorbeeld omdat je huis of de omgeving niet geschikt is, kan je het best voor een poliklinische bevalling kiezen. Het kan ook zijn dat je het gewoon spannend vindt om thuis te bevallen, maar denkt je makkelijker te kunnen ontspannen in een ziekenhuis.

De verloskundige begeleidt je bevalling. Zij wordt daarbij geholpen door een kraamverzorgende.

Medische indicatie

Soms ontstaat er tijdens de zwangerschap of bevalling een probleem waardoor de zwangerschap verder begeleid wordt door een gynaecoloog in het ziekenhuis. Er is dan sprake van een medische indicatie. Zwangeren met een medische indicatie mogen niet thuis bevallen. De bevalling vindt dan plaats in het ziekenhuis.